ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ (2008)

Απώλεια του Διακεκριμένου Μουσικολόγου Μάρκου Δραγούμη, επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (2008)

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διακεκριμένου Μουσικολόγου Μάρκου Δραγούμη, Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (2008).

Ο Μάρκος Δραγούμης, γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη Ι. Α. Παπαϊωάννου, βυζαντινή μουσική με τον Ι. Μαργαζιώτη και παρακολούθησε για δύο χρόνια τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Σίμωνα Καρά (1958-60). Μετά το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα το 1962, πήγε με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Egon Wellesz. Επιστρέφοντας το 1964 από την Αγγλία, διορίστηκε καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του Γυμνασίου-Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, θέση από την οποία αποχώρησε το 1988. Από το 1970 έως το 2003 δίδαξε Γενική Ιστορία της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών και από το 1975 ήταν υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, που ίδρυσε η Μέλπω Μερλιέ το 1930. Είχε στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις μουσικολογικού περιεχομένου (βιβλία, δίσκοι, άρθρα), είχε λάβει μέρος σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια –δίνοντας διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό– και ήταν μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας. Για την προσφορά του στη μουσική ζωή του τόπου, βραβεύτηκε το 1991 από την Ακαδημία Αθηνών και το 2008 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ομιλία του Καθηγητή Λάμπρου Λιάβα στην τελετή αναγόρευσης του Μάρκου Δραγούμη ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (25/2/2008)

Μουσικές Μορφές «Μάρκος Δραγούμης, Μουσικολόγος - Βυζαντινολόγος» (23/10/2016)