ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ 14° ETHNOFEST

Το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο 14° Ethnofest

 

 

Το 14o Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (29/11/2023-10/12/2023) πλησιάζει! Το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, συμμετέχει σε τρεις σημαντικές δράσεις που έχουν στόχο να διερευνήσουν τη σχέση της μουσικής και της εθνομουσικολογίας με τον εθνογραφικό κινηματογράφο. Σας περιμένουμε εκεί!

 

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 (18:30-20:00), Κινηματογράφος Άστορ

MARGOT

Προβολή (παρουσία της σκηνοθέτριας)

Η Γερμανίδα μουσικός Margot Dias κατέγραψε τη ζωή στη Μοζαμβίκη, τότε πορτογαλική αποικία. Τα φιλμ και οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν ένα άνευ προηγουμένου οπτικό και ηχητικό υλικό του πολιτισμού Makonde. Ενώ η σκηνοθέτρια τα φέρνει πίσω στην κοινότητα, σύγχρονοι μουσικοί, καλλιτέχνες και μέλη της νέας γενιάς αναστοχάζονται μέσα από αυτά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

 

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 (12:00-14:00), Κινηματογράφος Άστορ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτή συζήτηση

Με αφορμή το αφιέρωμα με τίτλο “20 Χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά” το Ethnofest διοργανώνει μία  ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σχέση με τα καίρια ζητήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023 (19:00-21:00), Online

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση

Από την εθνογραφική έρευνα στον κινηματογράφο και αντίστροφα, πώς η μουσική λειτουργεί ως μέσο εξερεύνησης του εαυτού μας και των σχέσεων μας με τους ανθρώπους; Οι εθνομουσικολόγοι και σκηνοθέτες Marco Lutzu και Daniele Zappatore συζητούν με την ομάδα του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας (ΕΚΠΑ) με αφορμή τις ταινίες τους Santeros και Carang Pring Wulun: The journey of a Bamboo Gamelan Maestro, οι οποίες προβάλλονται στο διαδικτυακό πρόγραμμα του EthnoFest από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου.

 

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ