ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΟΚΗΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ TOY ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΛΑΓΕΩΡΓΟΥ (3/6/2023)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΟΚΗΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ TOY ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΛΑΓΕΩΡΓΟΥ (3/6/2023)

Τα μέλη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφορηθήκαμε με βαθύτατη θλίψη την είδηση της αδόκητης εκδημίας του αγαπημένου μας συναδέλφου Δημήτρη Μπαλαγεώργου το βράδυ της 2ας Ιουνίου 2023. Ο Δημήτρης υπηρετούσε στο Τμήμα μας από το 1996, ενώ από το 2015 είχε ανέλθει στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, διδάσκοντας με ιδιαίτερη ζέση πολλά μαθήματα του πεδίου της Βυζαντινής Μουσικολογίας και της Ψαλτικής Τέχνης, όπου αφιέρωσε και την έρευνά του.

Το διακεκριμένο ερευνητικό του έργο επάνω στο Τυπικό, στην Ιστορία, στη Μορφολογία και ιδιαίτερα η έρευνα πάνω στα χειρόγραφα της Ψαλτικής συμβάδιζε αδιάλειπτα με την δραστηριότητά του ως Πρωτοψάλτη, μέλους χορών ψαλτών και χοράρχη, δια της οποίας αναδείκνυε μεθοδικά – σε μιαν αγαστή σύμπραξη της θεωρητικής γνώσης με την καλλιτεχνική πράξη – το έργο πολυάριθμων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών. Αφήνει σπουδαία κληρονομιά για το επιστημονικό του πεδίο, έχοντας δημοσιεύσει έργα αναφοράς για τους σύγχρονους αλλά και τους μελλοντικούς μελετητές.

Το Τμήμα βιώνει ως βαρειά την απώλεια ενός συναδέλφου που υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή την Τέχνη και την Επιστήμη σε έναν θεμελιακό τομέα της σύστασης και λειτουργίας  του, αυτόν της καθ’ ημάς ιερής Τέχνης της εκκλησιαστικής Μουσικής. Όλοι οι συνάδελφοι και ιδιαίτερα οι στενότεροι συνεργάτες του στην Κατεύθυνση μαζί με όλο τον ψαλτικό κόσμο, από τους απλούς ψάλτες και όσους άλλους διετέλεσαν μαθητές, φοιτητές και μέλη των χορωδιών του, μέχρι τους ακαδημαϊκούς συνοδοιπόρους του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποχαιρετούμε τον δικό μας Δημήτρη. Σε όλους εμάς, που είχαμε την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουμε προσωπικά και να συνεργασθούμε μαζί του, την γλυκιά ανάμνηση ενός ανθρώπου απλού, προσιτού, χαμογελαστού και καλοσυνάτου σε κάθε του συναναστροφή, ενός υποδειγματικού ανθρώπου που με οδύνη αποχωριζόμαστε τόσο πρόωρα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγο, τον γιο του και τους λοιπούς οικείους του. Φίλε Δημήτρη, είμαστε ευγνώμονες για τον χρόνο που μοιρασθήκαμε. Είμαστε βέβαιοι πως αυτήν την Πεντηκοστή θα μας βλέπεις από τον ουρανό συμψάλλοντας με τους Αγγέλους!

Αιωνία σου η Μνήμη!