ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1925-2021)

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1925-2021)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποχαιρετά το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021), επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος (αναγόρευση 1996).

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πολυμορφότερους συνθέτες του 20ού αιώνα με παραγωγή σε όλους σχεδόν τους τομείς της έντεχνης μουσικής, όπως η όπερα, το μπαλέτο, η συμφωνία, το ορατόριο αλλά και στη μουσική για θέατρο, μπαλέτο και κινηματογράφο.

Πολύ γνωστότερος είναι για τα τραγούδια και τα δημοφιλή έργα του που βασίζονται σε ποίηση μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών, όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Σικελιανός, ο Γκάτσος, ο Ρίτσος, ο Λειβαδίτης, ο Αναγνωστάκης, ο Νeruda, ο Lorca κ.ά., τα οποία μετέφερε στα χείλη των απλών ανθρώπων.

Με το έργο του αυτό ο Θεοδωράκης αφύπνισε συνειδήσεις και άσκησε βαθύτατη επίδραση στην οικουμένη, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και διαμόρφωσε όσο κανείς άλλος πνευματικός δημιουργός της Νεότερης Ελλάδας την αισθητική και την πολιτιστική φυσιογνωμία πολλών γενεών από τα μέσα του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα.

Ευρύτερη επίδραση άσκησε και με την πολιτική και εν γένει κοινωνική και ανθρωπιστική δράση του, η οποία, σε συνδυασμό με τη μουσική του δημιουργία, τον ανέδειξε σε ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα και πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μουσική του αποτελεί αναμφισβήτητα καίριο και καθοριστικό συστατικό στοιχείο της Νεοελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, ανεξίτηλη σφραγίδα μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα δεσπόζει στο πάνθεον των δημιουργών ως ο οικουμενικός συνθέτης που εξέφρασε μέσω της μουσικής τα βάσανα και τις προσδοκίες των λαών, ως γεφυροποιός της έντεχνης με τη λαϊκή μουσική και ως θεμελιωτής της σύγχρονης μελοποιημένης ποίησης που έμελλε να γίνει κτήμα του λαού.