ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ» (30.03.2024)

Πρώτη Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Δημοφιλής Μουσική, Συναίσθημα, Ακροατήρια» (30.03.2024)

HΔιεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα σας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά στην 1η Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Δημοφιλής Μουσική, Συναίσθημα, Ακροατήρια». Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 30 Μαρτίου (10:50-16:00). Πατώντας εδώ μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν και να λάβετε το σύνδεσμο παρακολούθησης. Με την ολοκλήρωση της ημερίδας και αφού αποστείλετε email στην παρακάτω διεύθυνση pmgirc[at]gmail[dot]com μπορείτε να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Πρόγραμμα ημερίδας

 

Σύντομη περιγραφή της θεματικής της ημερίδας και παρουσίαση της ομάδας:

Tα συναισθήματα δεν είναι ιδιωτικά εσωτερικά πάθη, αλλά εν-δείκτες που φανερώνουν τη συμμετοχή μας σε οικονομίες κοινών αισθητηριακών αποκρίσεων. Οι νέες πληροφοριακές  υποδομές επαυξάνουν την επιτελεστική εκδήλωση των συναισθημάτων και επιτρέπουν τη  συνδιαμόρφωση της μουσικής αισθητικής με άλλες συμβολικές περιοχές και αρχεία  συλλογικών συναισθηματικών ταυτίσεων. Τα νέα μουσικά κοινά και ακροατήρια συναντιούνται  εκεί που η πληροφορία λαξεύει τις συνάψεις μεταξύ γούστου, επιθυμίας, θυμικού και εικόνας, ενώ η ικανότητα της μουσικής να υφαίνει περιβάλλοντα γίνεται μέρος της επεξεργασίας της  συλλογικής κοινωνικής εμπειρίας. Στην πρώτη διαδικτυακή ημερίδα της Διεθνούς Ερευνητικής  Συλλογικότητας για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα, με τίτλο «Δημοφιλής Μουσική,  Συναίσθημα, Ακροατήρια» ομιλήτριες και ομιλητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους  καταπιάνονται δημιουργικά με αυτή τη θεματική με σκοπό να προβληματιστούν σε νέους άξονες  πάνω στην παραγωγή και κατανάλωση της δημοφιλούς μουσικής στην Ελλάδα.

HΔιεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα είναι ένα φόρουμ διεπιστημονικού διαλόγου με κύριο στόχο να εξετάσει τη δημοφιλή μουσική ως μια μορφή  κυρίαρχης και αυτόνομης κοινωνικής δράσης. Αξιοποιώντας διαφορετικά επιστημονικά  παραδείγματα, η ομάδα ασχολείται με την ελληνική δημοφιλή μουσική ως μια ποικιλόμορφη και  αμφίσημη κατηγορία που περιλαμβάνει το λαϊκό, το ρεμπέτικο, το crossover, την ποπ, το χιπ χοπ, την τζαζ, τα πειραματικά είδη και τις μουσικές διαφορετικών κοινοτήτων της διασποράς.

 

Η οργανωτική επιτροπή:

Γεωργία Βάββα, Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μαριλένα Γάτσιου, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ελένη Καλλιμοπούλου, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Λέανδρος Κυριακόπουλος, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.