ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΗΧΗΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ (15/4/2022)

Διεπιστημονική Ημερίδα: Ηχητική δραματουργία με ψηφιακά μέσα στο σύγχρονο θέατρο (15/4/2022)

Παρασκευή 15/4/2022, Αμφιθέατρο «Δρακόπουλος», Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ

Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ

Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας LabMAT

Σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ 

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΛΙΔΕΚ (200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση) με τίτλο "Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ", διοργανώνεται διεπιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Ηχητική δραματουργία με ψηφιακά μέσα στο σύγχρονο θέατρο».

Στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ημερίδας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν  σύγχρονες όψεις της ηχητικής δραματουργίας με ψηφιακά μέσα στο σύγχρονο θέατρο και θα αναδειχθούν νέες διαστάσεις  επιτέλεσης του θεατρικού κειμένου μέσω του ήχου. Σημαντικές προσεγγίσεις  στην ηχητική δραματουργία είναι η δημιουργία ηχοτοπίων, η αυτονόμηση και η πολυμορφική έκφραση της  φωνής  αλλά και η διασύνδεση της κίνησης του ηθοποιού με τη φωνή και το ηχητικό περιβάλλον με νέα ψηφιακά μέσα. Σημαίνον του ήχου είναι η ηχητική του οντότητα και σημαινόμενο το μήνυμα που εκπέμπει. Η φωνή αντιμετωπίζεται όχι  μόνο ως φορέας του λόγου αλλά και ως  μια οργανική έκφραση συναισθημάτων και ως ένα αυτόνομο σκηνικό δομικό υλικό.

Οι προσεγγίσεις της ηχητικής δραματουργίας συνδέονται με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα και τις νέες τεχνολογίες διάδρασης, εμβύθισης και εικονικής χωροποίησης καθώς και με σύγχρονες τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης όπως εφαρμόζονται ως επί το πλείστον σε έργα μεικτών μέσων στον στίβο της πειραματικής και πρωτοποριακής μουσικής δημιουργίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο διεπιστημονικού προβληματισμού και διακαλλιτεχνικού πειραματισμού, στην ημερίδα συμμετέχουν  διακεκριμένοι συνθέτες, σκηνοθέτες, μουσικολόγοι και θεατρολόγοι  που συζητούν  όψεις της ηχητικής δραματουργίας στο χώρο του σύγχρονου θέατρου.

 

Η διεπιστημονική ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο:
live.uoa.gr
Ο σύνδεσμος θα ενεργοποιηθεί ακριβώς την ώρα που έχει προγραμματιστεί η ημερίδα και είναι διαθέσιμος μέχρι την προγραμματισμένη ώρα λήξης της. Για να αναζητήσετε τη μετάδοση μπορείτε να επιλέξετε "Πρόγραμμα" και έπειτα "Τμήμα Μουσικών Σπουδών".

Αφίσα

Πρόγραμμα