Αρχική σελίδα » Το Τμήμα » Εργαστήρια » Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας

Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας

Το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας δραστηριοποιείται διδακτικά, ερευνητικά και καλλιτεχνικά στο Studio Ήχου και την αίθουσα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών [http://labmat.music.uoa.gr/].

Το Studio Ήχου αποτελεί μία υπερσύγχρονη υλοποίηση ενός επαγγελματικού επιπέδου studio ηχογραφήσεων και επεξεργασίας ήχου. Στεγάζεται στον 3ο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (αριθμός θύρας 310). Αποτελείται από 4 βασικούς και αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Συγκεκριμένα:

 • Ο χώρος υποδοχής και γραμματείας. Διαθέτει γραφεία, τα οποία προορίζονται για τη γραμματεία του studio, αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για την αποθήκευση και φύλαξη υλικού. Παράλληλα, είναι και χώρος υποδοχής και αναμονής καλλιτεχνών και παραγόντων κάποιας πιθανής παραγωγής, διακοσμημένος σε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο περιβάλλον. Σε αυτό το χώρο βρίσκεται και ο κεντρικός ηλεκτρολογικός πίνακας καθώς και οι μονάδες χειρισμού των κλιματιστικών.

 • Η σουίτα μίξης. Είναι ο επόμενος χώρος, ο οποίος διαθέτει ακουστική διαμόρφωση με πάνελ απορρόφησης. Σε αυτό το χώρο υπάρχουν δύο ψηφιακές κονσόλες, οι οποίες λειτουργούν σαν line κονσόλες, ικανές να μιξάρουν 80 κανάλια σε πλήρη ανάπτυξη. Η σουίτα διαθέτει και ισχυρότατο υπολογιστή με πληθώρα μονάδων εφέ, δυναμικών επεξεργαστών, προγραμμάτων μίξης και mastering. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το εξαιρετικής ποιότητας σύστημα παροχής ρεύματος αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS), το οποίο παρέχει ρεύμα στην περίπτωση κάποιου blackout από το δίκτυο της ΔΕΗ. Ο χώρος παρέχει επίσης τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 6 φοιτητές σε προσω­πικά καθίσματα με ανακλινόμενο γραφείο, προκειμένου να παρακολου­θήσουν μάθημα μίξης, mastering, κλπ .

 • Το control room του studio. Είναι μία πολύ ευρύχωρη κατασκευή, η οποία χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της επιστήμης της ακουστικής και του σχεδιασμού studio. Το σχήμα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται τα στάσιμα κύματα και στις τρεις διαστάσεις. Οι πλευρικοί τοίχοι διαθέτουν πανέλα απορρόφησης, ο πίσω τοίχος διαθέτει διαχυτή τύπου RPG, ενώ η οροφή διαθέτει διαχυτές τύπου SKYLINE. Το μεγάλων διαστάσεων παράθυρο προς το live room, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη οπτική επαφή με όλο το live room. Ο χώ­ρος παρέχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει επίσης μέχρι και 11 φοιτητές σε προσωπικά καθίσματα με ανακλινόμενο γραφείο, προκειμένου να παρακολουθήσουν μάθημα ηχογράφησης, μικροφώνισης, ηχοληψίας, κλπ. Στο control room είναι εγκατεστημένος ο κύριος εξοπλισμός του studio, ο οποίος αποτελείται από μία ψηφιακή κονσόλα 96 καναλιών, πληθώρα εξαιρετικά ποιοτικών προενισχυτών, μονάδων εφέ και πολυκάναλων εγγραφέων. Συνολικά το studio διαθέτει 6 πολυκάναλους εγγραφείς (80 κανάλια) και, φυσικά, απεριόριστο αριθμό καναλιών μέσω του Η/Υ και του σχετικού λογισμικού. Τα μικρόφωνα που διαθέτει το studio (δυναμικά, πυκνωτικά, ταινίας, dummy head, PZM κ.α.) είναι ανάλογης ποιότητας και ποσότητας.

 • Η φορητή διάταξη ηχοληψίας. Εξυπηρετεί κυρίως εκπαιδευτικούς σκοπούς και αποτελείται από μια αναλογική κονσόλα 16:4:2, πολυκά­να­­λους εγγραφείς, μονάδες εφέ, δυναμικούς επεξεργαστές, προκειμέ­νου να πραγματοποιήσουν οι φοιτητές τα πρώτα τους βήματα στο μα­γι­κό χώρο της διαχείρισης του ήχου.

 • Το live room. Είναι από τους πλέον άνετους χώρους (διαστάσεων περίπου 18x10 m), ικανός να φιλοξενήσει μέχρι και συμφωνική ορχήστρα. Ο χώρος αυτός μπορεί να χωριστεί σε δύο μικρότερους ανισομεγέθεις μεταξύ τους χώρους, χρησιμοποιώντας συρόμενα ακουστικά χωρίσματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες διαφορετικών συνόλων. Παράλληλα υπάρχει το recording booth, ένας ισχυρά ηχομονωμένος χώρος, ικανός να δεχθεί εξαιρετικά δυνατές ηχητικές πηγές, όπως τύμπανα, χάλκινα πνευστά, όργανα με ενίσχυση (ηλ. κιθάρες, ηλ. μπάσο), κλπ. Η ιδιαιτερότητα του live room σε σχέση με άλλα studio είναι ότι διαθέτει μεταβλητή ακουστική. Έχουν τοποθετηθεί περιστρεφόμενα πανέλα, τα οποία διαθέτουν και ηχοανακλαστική και ηχοαπορροφητική πλευρά. Ο χειρισμός τους είναι ανεξάρτητος και γίνεται με τηλεχειρισμό. Έτσι, είναι εφικτή η επιθυμητή ακουστική διαμόρφωση του live room, αφού οι πιθανοί συνδυασμοί των ηχοανακλαστικών και ηχοαπορροφητικών πλευρών των πανέλων είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Ο χώρος προσφέρει περίπου από 0,6 seς έως 2,8 seς χρόνο αντήχησης , τιμές που θεωρούνται εξαιρε­τικές και ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη.

 • Υπάρχουν πολλοί βοηθητικοί χώροι για φύλαξη υλικών καθώς και machine room παραπλεύρως του control room.

 • Όλοι οι πιθανοί χώροι του live room (συμπεριλαμβανομένου και του booth), διαθέτουν κύκλωμα κλειστής τηλεόρασης με το control room για ακόμα πληρέστερη επικοινωνία ανάμεσα σε μουσικούς και ηχολήπτες.

 • Όλες οι πόρτες είναι βαρέως τύπου, προσφέροντας εξαιρετική ηχομό­νω­ση.

 • Ο φωτισμός σε όλους τους χώρους ελέγχεται από dimmer για την επίτευξη της επιθυμητής έντασης φωτισμού.

 • Όλοι οι χώροι διαθέτουν ελεγχόμενο κλιματισμό.

 • Όλες οι καλωδιώσεις από και προς τη κονσόλα έχουν γίνει με πολυ­καλώδια και wallboxes.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα και ολοκληρωμένα studio που υπάρχουν στην Ελλάδα (και ίσως στα Βαλκάνια) με απεριόριστες δυνατότητες χρήσης. Το studio λειτουργεί και καλύπτει τις διδακτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές ανάγκες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών καθώς και άλλων Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέχει υπηρεσίες σε ιδιώτες κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984 (Α΄ 53) (άρθρο 2 παρ. 1 και 6 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας).

H αίθουσα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών βρίσκεται στον 9ο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (αριθμός θύρας 920). H αίθουσα διαθέτει ικανό αριθμό τερματικών που καλύπτουν τις διδακτικές ανάγκες των μαθημάτων:

 • Εισαγωγή στους Η/Υ,

 • Ακουστική σχεδίαση χώρων με Η/Υ,

 • Μουσική για Media,

 • Τεχνολογία και Μουσική Δημιουργία,

 • Εισαγωγή στη Μουσική Πληροφορική,

 • Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία,

 • Ανάλυση και σύνθεση ήχων,

 • Ηλεκτρονική Ενορχήστρωση,

 • Τεχνικές και Μορφές της Ηλεκτρακουστικής Μουσικής,

 • Βυζαντινή Μουσική με Η/Υ

Διατίθεται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών καθώς επίσης για την πληκτρολόγηση κι εκτύπωση των εκάστοτε εργασιών τους. H αίθουσα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είναι εξοπλισμένη με Η/Υ τύπου PΣ και Macintosh, τελευταίας τεχνολογίας, με ιδιαίτερα ισχυρές κάρτες ήχου για απρόσκοπτη επεξεργασία ήχου, midi keyboards για εισαγωγή δεδομένων midi, εκτυπωτή, σαρωτή (scanner), ακουστικά για κάθε τερματικό και μικρόφωνα για τη λήψη ήχου.

Tο Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας υποστηρίζει τις κατευθύνσεις Μουσικής Τεχνολογίας και Μουσικής Πληροφορικής & Ηχοληψίας και Ακουστικής Χώρων του Τμήματος.

 

ΦΕΚ Ίδρυσης του Εργαστηρίου

Ιστοσελίδα Εργαστηρίου