Αρχική σελίδα » Προπτυχιακές Σπουδές » 25ετία Τμήματος (1991-2016) » 10. Διάλεξη Raphael Staubli

«Τονικότητες & χαρακτήρες» 

Η μελέτη του χαρακτήρα μιας τονικότητας είναι υπόθεση δύσκολη και λίγο υποθετική, λόγω ελλείψεως αντικειμενικού θεμελίου. Είναι λίγες οι πληροφορίες που δίδουν οι συνθέτες της Ρομαντικής, Κλασικής και της εποχής Μπαρόκ για τους χαρακτήρες των τονικοτήτων. Παρά ταύτα, ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό κείμενο του Robert Schumann, αν και σύντομο, είναι αποκαλυπτικό.

Αρχικά, θα εκθέσομε τις απόψεις του Schumann και ακολούθως θα τις σχολιάσομε, βάσει παραδειγμάτων: ορισμένα, ‘ζωντανά’  στο πιάνο, άλλα ηχογραφημένα.

Σκοπός της διάλεξης δεν είναι η αναφορά σε όλο το φάσμα των τονικοτήτων: θα επιλεγούν μουσικά έργα, των οποίων οι τονικότητες επιδεικνύουν, κατά τη γνώμη του ομιλητή, συγκεκριμένους χαρακτήρες.

 

Βιογραφικό

Ο Raphael Staubli είναι Καθηγητής της Θεωρίας της Κλασικής Μουσικής στη Hochschule Luzern-Musik στην Ελβετία. Σπούδασε βιολί στη Musikhochschule της Ζυρίχης και σύνθεση και θεωρία στη Musikhochschule της Στουτγκάρδης.

Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 παρακολούθησε τα μαθήματα της αρχαιοελληνικής θεωρίας της μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε δε ως συνθέτης στη συναυλία του 9ου Αρχαιομουσικολογικού συνεδρίου της Μόισας στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2016 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το έργο του Μαρσύας και Απόλλων.    

Την τρέχουσα περίοδο συγγράφει δοκίμιο για την όπερα του Wagner Parsifal, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί σε αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό.

 

Αφίσα